Ikkunanauha tuo porraskäytävään valoa ja antaa rakennukselle ryhdikkään ilmeen

Ikkunanauhat kerrostalossa

Uusissa asuinkerrostaloissa suositaan ratkaisuja, joissa porraskäytävät valaistaan runsaalla luonnonvalolla. Linjakkailla alumiiniprofiileilla toteutetut ikkunanauhat antavat rakennukselle viimeistellyn ilmeen ja tuovat porraskäytäviin tilan tuntua. Raami-julkisivuratkaisut mukautuvat vaivattomasti suuriin ja pieniin ikkunanauhoihin ja niiden avulla myös savunpoistoluukut saadaan integroitua yhtenäiseksi osaksi julkisivua. Rakennusvaiheessa ikkunanauhan asennus on ratkaisevan tärkeä työvaihe sille, koska rakennukseen saadaan lämmöt päälle.

Täsmällinen aikataulutus on yhteispeliä

Raamin liiketoimintajohtaja Pekka Lyytinen kertoo, että ikkunanauhojen asennusaikataulu ansaitsee erityishuomion talvirakentamisessa:

”Porraskäytävän ikkunanauha on usein pinta-alaltaan niin suuri, että sillä on merkitystä myös koko rakennuksen suojaamisen kannalta. Olemme onnistuneet monessa kohteessa aikaistamaan hetkeä, jolloin aukot saadaan kiinni ja rakennuksen lämmittäminen aloitetaan. Tämä on onnistunut siten, että työmaalta on saatu ikkunanauhan aukon mitat heti seinien noustua. Noilla mitoilla on aloitettu alumiinikarmien valmistus ja ikkunanauhat on voitu asentaa välittömästi, kun työmaan aikataulu sallii.”

”Yhteistyöllä olemme saaneet koko prosessia nopeutettua. Parhaimmillaan isojenkin nauhojen asennus ja lasitus on saatu hoidettua saman työpäivän aikana”, Pekka Lyytinen jatkaa.

Porraskäytävän ikkunanauhan asennus

Esteettömän ulko-oven tunnusmerkkejä ovat riittävä leveys ja helppo avattavuus

Ikkunanauhojen perusmuoto ja koko määritellään aina julkisivukuvissa, mutta toimituksen varsinainen sisältö saattaa vielä elää rakennesuunnitteluvaiheessa. Uudella eristyslasitekniikalla jopa yli neljä metriä korkeat ikkunat ovat mahdollisia, mutta usein ne jaetaan välikarmeilla pienempiin osiin. Lasipainot ja tuulikuormat ovat ratkaiseva tekijä siinä, kuinka suuria valoaukkoja on järkevää tehdä. Alumiinikarmi takaa erinomaisen vääntölujuuden kapeanakin rakenteena, kunhan karmisyvyys on riittävä.

Moduuleista koottava alumiinirakenne mahdollistaa ikkunanauhan jakamisen joustavasti eri kokoisiin karmiyksikköihin. Linjakkaiden alumiinikarmien ja päälle tulevien lyöntilistojen ansiosta kokonaisuus on saman näköinen, koottiin se sitten neljästä, viidestä tai kuudesta karmiyksiköstä.

”Asiakashyöty on se, että pystymme optimoimaan toimituksen niin, että yksiköt saadaan kuljetettua asennuskohteen viereen ilman erikoisjärjestelyä. Näin asennustyö käy aina karmien kiinnityksestä lasitukseen ja listoitukseen sujuvasti”, Pekka Lyytinen selvittää.

Alumiiniprofiileilla toteutetut ikkunanauhat

Myös palosuojatut rakenteet ja savunpoistoluukut yhtenäisellä ulkoasulla

Tiheän rakentamisen vuoksi paloikkunoiden tarve on vuosi vuodelta kasvanut. Tyypillisessä kerrostalokohteessa talon reunimmainen, naapuritaloa lähellä oleva, ikkunanauha on paloluokiteltua materiaalia ja muiden porraskäytävien kohdalla on tavallinen lasitus.

”Raamilta löytyy tarvittavat tyyppihyväksynnät paloluokitelluille rakenteille. Ulkonäöltään ja ulkomitoiltaan paloluokitellut ikkunanauhat ovat saman näköisiä kuin muutkin, joten rakenteiden suunnittelussa ei tarvita erikoisjärjestelyjä. Myös lasituksen heijastusominaisuudet saadaan lähelle samaa, joten paloluokitellut ikkunat eivät tule korostuneesti esille,” Pekka Lyytinen kertoo.

Myös savunpoistoluukut saadaan integroitua ikkunanauhaan niin, että ne ovat mahdollisimman yhteneväisiä muun rakenteen kanssa. Jos haetaan kaikkein minimalistimpia muotoja, niin silloin avausmekanismin osat upotetaan karmin ja avattavan puitteen sisään. Raamin ratkaisussa asiakas saa kaiken valmiiksi yhdellä asennuksella ja kokonaisuus on talon automatiikkaan liittämistä vailla valmis käyttöön.

Lue lisää aiheesta:
Raamin lasiratkaisut kerrostalojen porraskäytäviin
Raami-savunpoistoluukut
Raami-paloikkunat

OSALLISTU OVIWEBINAARIIMME