Taloyhtiötarina: Peltolamminkulma

Taloyhtiössämme, As Oy Peltolamminkulmassa, on ollut pitkän tähtäimen suunnitelmissa ovien lukituksien parantaminen. Samassa yhteydessä nousi esille myös porrashuoneen ovet, jotka eivät välttämättä lukittautuneet öiksi.

Taloyhtiömme nykyisissä ovissa oli käytössä mekaaniset lukot. Mekaaniset lukot ovat toki varmatoimisia, mutta toisinaan lukkojen kielet jäivät jumiin. Asukkaillamme on tapana säilyttää omaisuuttaan, kuten lastenvaunuja asuntojensa ulkopuolella, joten lukkojen toimimattomuus herätti asukkaissamme turvattomuutta. Asukkaiden oli usein erikseen varmistettava iltaisin, että ovet ovat varmasti lukittautuneet yön ajaksi.

Asia otettiin työn alle. Pian huomattiin, että vaikka oviin voisi lukot vaihtaa, ei lisäominaisuudet olisi mahdollisia. Oviin ei ollut mahdollista asentaa sähköistä lukkorunkoa, joka mahdollistaisi lukituksen ajastuksen, ovikoodin tai tägin. Vanhat ovemme käyttivät vanhaa tekniikkaa, jota ei enää tänä päivänä käytetä. Pieliovissa oli telkivastaraudat, joihin yhdistyi kaapeli. Sähköinen lukitus olisi tarvinnut johdotuksen, joten tätä ei voitu vanhoihin oviin asentaa. Ovet olivat myös kovaäänisiä, sillä kiinni vedettäessä ne kolahtivat häiritsevän äänekkäästi kiinni. Vaihtoehdoksi jäi porrashuoneen kaikkien ovien uusiminen.

Edellä mainitut asiat eivät ole olleet erillisinä tarkastelun kohteina taloyhtiössämme, koska isommat korjaustarpeet ovat aikaisemmin ajaneet edelle. Asuntojen ikkunat ja parvekkeiden ovet olivat jo aikaisemmin vaihdettu ja julkisivut lisäeristetty, rapattu ja maalattu. Varsinaisia toimijoita porrashuoneen oviin ei ollut tiedossa. Isännöitsijämme otti yhteyttä Raamiin, jolla oli ovien vaihtoon selkeä toimintamalli. Asia oli lopulta helppo päättää ja toteuttaa Raamin kanssa, sillä erillistä korjaussuunnittelijaa tai -konsulttia ei ollut tarve käyttää.

Kun yhtiökokous oli käsitellyt ovien vaihtamisprosessin kokonaisuutena, sai hallitus valtuudet toteuttaa ovien uusimisen Raamin kanssa.

Päätimme Raamin kanssa vaihtaa taloyhtiöömme kokonaan uudet esteettömät ovet, joissa olisi sähkölukkorungot ja 3-kertaiset lämpölasit turvalasiominaisuuksilla. Ovet tulisi myös pysymään aina esteettisinä, sillä värit eivät haalistu ajan myötä.

Ovien ergonomia huomioitiin asentamalla 400 mm rosteriset vetimet pyöristetyillä kulmilla ja ovisuljin loppuvedolla mahdollisti oven takuuvarman sulkeutumisen. Myös ovitappi poistettiin sahaamalla, jotta kukaan ei tulisi kompastumaan siihen. Oviin asennettiin aukipitorajoittimet, jotta ovet pysyisivät auki esimerkiksi muuttotilanteissa, kun kalusteita ja laatikoita pitää päästä esteettömästi kuljettamaan ovesta sisään ja ulos.

Investointi ei ollut taloudellisesti iso ajatellen taloyhtiökokonaisuutta. Porrashuoneen ovien uusiminen kaikkine töineen ja lukituksineen tuli kustantamaan vain noin 5000 € (sis. alv 24 %). Voimme ehdottomasti suositella Raamin palveluita.